Tvätta din altan – bästa tipsen för effektiv rengöring

Tvätta din altan – bästa tipsen för effektiv rengöring

Det är en fantastisk tillgång att ha en altan, särskilt under sommarmånaderna. Men att hålla den ren och fräsch kan ibland kännas som en utmaning, särskilt efter en lång vinter. Här är några av de bästa tipsen för att effektivt tvätta altanen och hålla den i toppskick.

 1. Sopa altanen först
  Innan du börjar tvätta altanen är det viktigt du sopar den noggrant. Ta bort alla löv, kvistar och annat skräp som kan ha samlats där under vintern. Om du har en högtryckstvätt kan du använda den för att skölja bort allt damm och smuts som inte går att sopa bort.
 2. Använd rätt medel
  Det finns en mängd olika rengöringsmedel på marknaden som är speciellt utformade för att tvätta altaner. Det är viktigt att välja ett som passar för din altantyp. Om du har en träaltan bör du använda ett rengöringsmedel som är utformat för trä, medan en stenaltan kräver ett annat medel.
 3. Använd rätt verktyg
  För att rengöringen ska bli mer effektiv är det viktigt att du använder rätt verktyg. En högtryckstvätt är en bra investering om du har en stor altan eller om du behöver tvätta den regelbundet – har du inte pengar i din budget, kan du låna upp 10 000 kr med låg ränta och köpa en. Du kan också använda en borste med hårda bortstrån för att skrubba bort envis smuts. 
 4. Var noga med detaljerna
  Tvätta altanen från topp till botten, så du undviker att smuts rinner ner över rena ytor. Tänk på att rengöra dörrar, fönster, trappor och räcken. 
 5. Skölj noggrant
  När du har tvättat altanen är det viktigt du sköljer av den ordentligt. Använd en slang eller en hink med rent vatten för att skölja bort rengöringsmedel och smuts. Om du använder en högtryckstvätt är det noga du sköljer ordentligt för att undvika smuts trycks in i materialen. 
 6. Låt altanen torka helt
  Efter du har sköljt av altanen är det viktigt att låta den torka helt. Undvik att använda altanen tills den är helt torr, eftersom det kan orsaka skador och göra din rengöring mindre effektiv. 

För att hålla din altan ren och fräsch är det viktigt du regelbundet utför underhåll. Du kan då också undvika att smuts och skräp samlas på ytan och din altan blir skadad. 

Om du väljer att låna för att investera i en högtryckstvätt (eller annat verktyg) är det viktigt du jämför olika lånealternativ och väljer det som passar dig bäst. Jämför över 39 olika långivare och deras räntor kostnadsfritt, för att hitta det perfekta lånet.