Vad bör man fundera kring vid val av förvaringsskåp?

Vad bör man fundera kring vid val av förvaringsskåp?

Är det viktigt med dold eller synlig förvaring. Vid synig förvaring kan vitrinskåp med klarglas i dörrarna vara ett bra val. Vilka behov finns nu och vilka förvaringsbehov kan tänkas uppkomma framöver. Skåpets mått bredd, höjd och djup är ofta avgörande för val av skåp.

 

Belysning i vitrinskåp.
Att placera en ljuskälla i vitrinskåp är effektfullt och bidrar till extra blickfång av skåpet. Lampor kan monteras under varje hyllplan om hyllplanen är solida exempelvis trä eller metall. Väljs ett vitrinskåp med glashyllor räcker det oftast med montering av lampor invändigt i skåpets innertak.

Skjutdörrar eller vanliga dörrar.
Skjutdörrar på förvaringsskåp och vitrinskåp är något ovanligare jämfört med ordinära dörrar som öppnas utåt. Vid begränsat utrymme i djupled kan ett skåp med skjutdörrar vara ett bra val för att spara plats.

 

Förankring av förvaringsskåp och vitrinskåp i väggen.
Det är viktigt att förankra och säkerställa att skåpet ej kan välta utåt från väggen vid öppning av dörrarna. Montera fast skåpet i väggen med beslag samt om skåpet är tvådelat med över och underdelen så måste dessa båda delar även förankras med plattjärn i varandras baksidor.

 

Vitrinskåp med öppna fack, smart tillgänglig förvaring.

Vitrinskåp med öppna mittenfack är ofta passande i kök för bra och lättåtkomlig öppen förvaring. Oftast är dessa skåp av större modell där mittsektionen är ett öppet fack.

 

Varför lutar skåpet lite utåt från väggen?
Ofta lutar skåp och högre möbler utåt från väggen, detta beror ofta på att golvet är något lägre i mitten jämfört med inåt kanten vis väggen. Efter att skåpet ställts upp så säkerställ att skåpet står i linje med bakväggen. Ett bra tips om skåpet lutar något utåt är att sätta filttassar under de främre fötterna, detta rätar då upp skåpet så det kommer i linje med bakväggen.

 

Monterade eller omonterade skåp.
Det finns både monterade och omonterade skåp att köpa i möbelaffärerna eller på nätet. Fördel med monterat är självklart att du slipper tidsödande och ibland frustrerande monteringsjobb. Nackdelen kan dock vara att skåpet kan vara svårt eller rent av omöjligt att få in i bostaden, särskilt om det monterade skåpet skall bäras in via smala trappuppgångar och smala dörrposter.

Köpa nya eller begagnade förvaringsskåp.

Det ligger i tiden att använda det man har och i andra hand köpa begagnat och i sista hand köpa nyproducerat.

  1. Använd det du redan har, måla om eller bygg om skåpet efter nya behov som uppkommer, detta är det absolut klimatsmartaste sättet att agera.
  2. Köp begagnat skåp på exempelvis blocket eller andra second hand affärer.
  3. Köp nya skåp i butikshandeln och välj i första hand möbler i återanvända material, recycled. Ofta är träet från tidigare gamla möbler, byggnader mm. Återanvända material ger en lägre belastning på planeten jämfört med nyproduktion. Köp ett nytt förvaringsskåp om du måste, välj med omsorg och tänk långsiktigt och fleranvändarvänligt. Om du gör dig av med en möbel lägg ut den till försäljning på exempelvis blocket eller skänk den till någon som kan bruka och fortsätta att använda den. Det sista du bör göra är att kasta den på soptippen, om någon kan bruka och fortsätta använda möbeln så är det troligtvis en mindre möbel som behöver nyproduceras.