Enorma mängder äpple ruttnar bort varje år

Enorma mängder äpple ruttnar bort varje år

Hundra tusentals äpple ruttnar bort varje år i Sveriges villaträdgårdar som ingen vill ta om hand. Beräkningar visar att det handlar om 250 000 till 300 000 ton äpple som går förlorade och inte tas tillvara, vilket är mer än dubbelt så mycket äpple som säljs i handeln. Äpplena, som är fullt ätbara, fördärvas genom att hänga kvar på äppelträden eller ligger kvar på marken för att bli angripna av skadedjur.

Många villaträdgårdar har flera äppelträd, vilket gör det svårt att hinna äta upp alla äpplen innan de är dåliga. Det pågår ett stort matsvinn i de svenska villaträdgårdarna. Dagens Nyheter skriver att bara 1 av 20 äpplen som odlas äts upp, som SLU och Fritidsodlingens riksorganisation rapport kommit fram till tillsammans med Jordbruksverkets statistik.

Att inte ta vara på äpplena är också förenat med extra jobb, då de måste samlas upp och köras bort till återvinningscentral eller komposteras.

Men det finns alternativ till dig med äppelträd. Ta hand om äpplena genom att göra egen must. Antingen låter du ett musteri göra härligt god och naturlig must på dina äpplen, eller så gör du din must i trädgården med din egen utrustning. Det som behövs är en fruktkross och en fruktpress av hög kvalitet för att hålla i flera år. Det är både lätt och roligt att göra sin egen must med ett resultat som musterierna. Inga tillsatser används utan det är bara dina egna äpple som används, vilket ger en naturlig produkt med högt närings- och fiberinnehåll.

Musten är ett utmärkt sätt för att lagra din skörd utan att den går förlorad. När musten är pressad och pastöriserad kan du lagra den i minst 1 år vilket gör att du kan ta del av din skörd under hela året. Med rätt utrustning är det mycket lätt att pastörisera musten på rätt sätt för en skonsam pastörisering, läs mer här. Tack vare mustens goda egenskaper behöver inga konserveringsmedel användas.

Det är inte bara äpple som kan pressas och tas om hand. Det finns till exempel väldigt många päronträd där stora mängder frukt inte tas tillvara. Päron har en kort hållbarhet då de snabbt blir mjuka. När man gör must på päron är det viktigt att päronen är hårda och krispiga för att det ska fungera att pressa i fruktpressen.