Förbered dig för en krissituation

Förbered dig för en krissituation

Både MSB och andra överlevnadsexperter är överens om att alla ska kunna agera korrekt vid en kris och kunna de grundläggande kunskaperna om överlevnad. Du bör kunna klara dig helt själv i åtminstone en vecka utan tillgänglighet till offentligheten och ha rätt överlevnadsutrustning. Men hur gör man?

 

Man vet aldrig när krig kan komma eller när en samhällskris knackar på dörren. Som civilperson är det därför viktigt att vara väl förberedd om något sådant skulle hända – och därmed införskaffa rätt överlevnadsutrustning. Det betyder att du måste ha tillgång till vatten, mat, värme och ljus samt kommunikation på ett annat sätt än det vi är vana vid från offentligheten. På https://overlevnad.nu/ kan du läsa mer om olika produkter du kan behöva i en krissituation.

 

Värmen A och O

I ett kallt land som Sverige gäller det att ha all tillgänglig värme tillhands. Om husets värme inte längre skulle fungera eller slås ut måste du därför skaffa tillräckligt med utrustning för att hålla värmen, även när det är minusgrader ute.

 

  • Samla ihop varma filtar
  • Ha sovsäckar tillgängliga
  • Ha extra varma kläder tillhands som stickade tröjor, jackor och täckbyxor

 

När du behöver hålla värmen är det bra att bara hålla dig till ett rum, annars så sipprar den värme som finns ut och fördelar sig till andra rum vilket gör det betydligt kallare. Begränsa utrymmet och är det möjligt, bygg även en koja eller liknande i rummet. Ju fler ni är desto lättare att hålla värmen genom att hålla er tätt intill varandra.

 

Ljuskällor

När elen är utslagen så krävs det att du finner ljus på egen hand. Mobiltelefonerna funkar bara om det finns el så se till att skaffa ficklampor, värmeljus och stearinljus, kanske även långlivade led-ljus som går på batteri. Ha tändstickor och tändare tillhands. Se även till att ladda upp med en radda extra batterier och powerbank.

 

Håll kontakten så gott det går

Kommunikation är nyckeln till att samhället fungerar som det gör. Vi är ständigt omgivna av teknik och kommunikation i och med sociala medier och mobiltelefonerna. Men när systemen slås ut kan det krävas kommunikation som sköts på annat vis. Skaffa en radio som är batteristyrd eller går på solceller så håller du dig åtminstone relativt uppdaterad.

 

Så håller du hygienen under en kris

Har du tillgång till vatten så går det betydligt enklare att hålla sig ren men när vattnet tar slut eller det bara finns kallvatten så måste du kunna sköta din hygien relativt bra ändå. Köp våtservetter som funkar även när det inte finns vatten. Skaffa toalettpapper och lagra upp med. Se också till att ha andra hygienartiklar tillgängliga såsom tvål och schampo samt mensskydd. Glöm för all del heller inte bort vikten av apotekartiklar som smärtstillande, plåster och förband. Skaffa ett litet husapotek och första hjälpen som alltid finns nära dig.

 

Så lagar du mat

Stormköket gör att du kan laga mat även om du inte har tillgång till din kyl och frys. Skaffa ett tåligt stormkök om du befinner dig i vildmarken men som också fungerar i till exempel i skyddsrum eller i hemmet om du skulle bli tvungen att låsa in dig under en längre tid. Köp en massa konserver med mat som håller över längre tid.