Inspiration för din trädgård

Inspiration för din trädgård

När du först flyttar in i ett hus är trädgården förmodligen det sista du tänker på. Det är dock viktigt att du tar dig tid att bedöma din trädgård och göra en plan för hur du vill använda den. Om du inte är säker på var du ska börja får du här några tips:

 

  1. Bestäm vad du vill att din trädgård ska användas till. Vill du ha en trädgård? En lekplats för dina barn? En plats för att underhålla gäster? Eller vill du bara ha en plats att koppla av på?

 

  1. Kontrollera med din lokala kommun om de regler som gäller för trädgårdar i ditt område. Det kan hända att du måste få ett tillstånd innan du kan göra några större förändringar.

 

  1. Bedöm tillståndet på din trädgård och identifiera eventuella problem som behöver åtgärdas. Om din trädgård till exempel är full av ogräs måste du ta itu med det innan du gör något annat. Läs mer här.

 

  1. Välj växter och material som passar klimatet och förhållandena i ditt område. Du vill inte plantera träd som bara kommer att överleva i ett eller två år innan de dör.

 

  1. Planera din landskapsdesign med hjälp av ritpapper eller ett program som Landscape Architectural Design Studio®. Detta hjälper dig att visualisera hur de olika elementen kommer att se ut tillsammans och se till att allt passar rätt.

 

  1. Börja plantera! Ha tålamod och ta god tid på dig; det är inte alltid möjligt att slutföra ett projekt på en dag.

 

  1. Njut av din nya trädgård!

 

Med lite kreativitet är det möjligt att ha en fantastisk trädgård utan att spendera en massa pengar. Ett sätt att spara pengar är att handla i secondhandbutiker och på loppmarknader efter lätt begagnade trädgårdsdekorationer. Ett annat alternativ är att leta efter växter som är inhemska för ditt område, eftersom de kräver mindre vatten och underhåll än icke inhemska arter. Du kan också vara kreativ med de material du använder i din trädgård. Istället för att köpa dyra gatstenar kan du till exempel använda återvunna däck eller gamla pallar. Med lite fantasi är det möjligt att skapa en vacker och hållbar trädgård på en budget.