Möbler i massivt trä

Möbler i massivt trä

Urval och utbud.
Gedigna möbler i massivt trä kan vara svårt att finna på marknaden i Sverige. Från grunden riktigt tillverkade möbler i naturmaterialet trä. I Sverige finns ett fåtal fabrikörer som tillverkar möbler i massivt trä, material som kommit fram de senaste årtiondena och som är vanliga i handeln är möbler i mdf, plast, aluminium, glasfiber samt även andra komposit skivmaterial och laminat.

Känsla med trä.
För vissa konsumenter är det en speciell känsla att möbeln är i 100% massivt trä, detta ger ofta möbeln en egen och unik karaktär när materialet förändras och åldras med tiden. Trämöbler utan en målad yta blir alltid unik då skiftningar i träets ådring alltid är individuell för respektive möbel.

Behandling av trämöbler.
Möbler med obehandlat träyta behöver oftast underhållas med tillsatts av exempelvis olja eller möbelvax. Massiva trämöbler med en lackad yta är underhållsfria och behöver endast torkas av med fuktad trasa. Följ alltid leverantörens rekommendationer för hur möbeln skall skötas.

Olika träslag i möbler.
Exempel på träslag i möbler är ek, björk, furu mm. Trämöbler som importeras till Sverige är exempelvis tillverkade i shesam. akacia, mango, teak mm. Indiska möbler finns i shesam ock akacia.

Trä och kringmiljön.
Trä påverkas delvis av rådande inomhusklimat såsom luftfuktighet, solljus, värme mm. Vissa träslag lämpas sig bättre än andra vid tillverkning av utomhusmöbler. Exempel på trä som bättre lämpas sig för utomhusmöbler är teak och akacia.

Trä eller mdf.
Täckmålade möbler är ofta byggda med ett skelett i massivt trä och panelskivor i mdf. Fördelen med mdf är att materialet ej spricker.

Ommålning av trämöbler.
En möbel med exempelvis en bordsskiva i massivt trä kan oftast brukas i många år, bordsskivan kan även slipas ned och målas om. Detta ger möjlighet till att själv skapa en nästa ny möbel endast genom att lägga på en ny målarfinish.
Vid ommålning av trämöbler krävs först slipning, grundmålning och därefter slutmålning med lackfärg i två omgångar.
Viktigt är att måleriarbetet utförs i en rengjord och dammfri lokal för att undvika damm och smutts i färgen.
Följ alltid färgleverantörens rekommendationer för just den färg du använder.