Emaljerade grytor till köket | Det robusta köksredskapet

Emaljerade grytor till köket | Det robusta köksredskapet

I vårt avlånga land var det emaljerade gjutjärnsgrytor som fyllde de flesta köken under 1900-talet. Emaljen såg till så att grytan förblev rostbeständig medan gjutjärnet bjöd på en utomordentligt jämn värmefördelningsförmåga. Inte undra på att grytorna var så populära!

Det är än idag fullt möjligt att lägga vantarna på en emaljerad gryta i gjutjärn, men först av allt kan det vara intresserat att fördjupa dig i hur en gjutjärnsgryta fungerar. Vilka är de olika fördelarna och är det bättre att satsa på en gjutjärnsgryta med eller utan emalj? Detta och mer ska vi gå in på nedan.

Med eller utan emalj – vad är bäst?

Huruvida en gjutjärnsgryta med eller utan emalj blir passande för dig beror lite på vad som faller dig i smaken. Om du vänder dig till en modell med emalj kan du förvänta dig att grytan förblir enkel att underhålla, och risken för rost reduceras avsevärt. Grytor utan emalj kommer att vara en aning svårare att hålla rena, men de är också uppbyggda med en utomordentligt robust konstruktion och håller under en lång tid framöver.

Frågan är därför om du föredrar att ha en gryta i köket som bjuder på enkel hantering och rengöring eller om du hellre satsar på en gjutjärnsgryta som är mycket hållbar och tål det mesta, men vars underhåll är mer komplicerat. Du kan vända dig till Wikipedia för att få ytterligare information om just gjutjärn, vad materialet kan användas till, hur det hjälper dig i köket och vilka olika sorters gjutjärn det finns på marknaden.

Hur ditt kök kan gynnas av en gjutjärnsgryta

Varför skulle du då vilja inhandla just en gjutjärnsgryta istället för en modell i exempelvis stål eller andra liknande material? Oavsett om du väljer en gjutjärnsgryta med eller utan emalj kommer du att kunna njuta av dess förmåga att fördela värmen jämnt och att även hålla värmen under en ganska lång tid efter dess att spisen har stängts av.

På tal om spisar är gjutjärnsgrytor mångsidiga och kan därför både placeras i ugnen och på spisen. De kan koka, steka, ångkoka, fritera och du har till och med möjligheten att baka bröd i en gjutjärnsgryta! Samtidigt är detta ett material som är fantastiskt robust och hållbart, men kom ihåg att satsa på en modell med ett ergonomiskt handtag då grytan kan vara en aning tung.