När du är glutenintolerant och ska laga mat

När du är glutenintolerant och ska laga mat

Har du nyss blivit medveten om att du inte tål gluten och funderar på hur du nu ska ändra din matlagning? Det kan vara en stor förändring detta med att helt utesluta gluten ur kosten. Du kan underlätta en del för dig genom att välja mellan glutenfria matkassar. Du får då hem en matkasse med mat att laga, med recept och rätt typ av ingredienser.

När du ska laga mat hemma, så gäller det att du läser på om vad som innehåller gluten och inte. Sedan är det så att de allra flesta tål upp till 50 mg gluten per dag. Kolla med din läkare. Sedan har glutenfria produkter delats upp i två nivåer. Dessa är glutenfritt som innebär produkter med max 20 mg gluten per kilo och det är mycket låg glutenhalt som innebär produkter med 20 mg – 100 mg gluten per kilo.

Bra mat för dig som inte tål gluten

Det finns en mängd olika livsmedel och mat som är helt glutenfri. Det är bland annat rent kött, kyckling, fisk, skinka och ägg. Det är även ris och potatis. Sedan är det också grönsaker och frukt. Annan mat du kan äta är yoghurt, filmjölk, majsmjöl, rismjöl, sojamjöl, bovetemjöl, kikärtor och quinoa.

Det är även relativt enkelt att laga mat utan gluten. Det mesta kan du lösa genom att välja bort maträtter som baserats på mjöl eller att byta ut det mot glutenfria produkter som kan ersätta det.

Gör det enklare för dig

För att komma in i tänket och att laga mat utan gluten, så kan det vara smart att satsa på en glutenfri matkasse. För där är allt framtaget för dig som inte tål gluten. Alla ingredienser är alltså livsmedel du tål att äta. Det kan även ge dig inspiration framöver då du ska handla själv och laga mat.